Начало Статии Хранене Най-добрите имуностимулатори и как да се предпазим от зимно-пролетните инфекции ?

Най-добрите имуностимулатори и как да се предпазим от зимно-пролетните инфекции ?

24.02.2012 / Автор: Д-р Димитър Пашкулев    Оцени
00000
Гласували:
Най-добрите имуностимулатори и как да се предпазим от зимно-пролетните инфекции ?
www.bodyconstructor.com

От древността е известно, че здравето не е съюзник на крайностите. Безпорно, обездвижването е един от „бичовете” на съвременната цивилизация и допринася за общия здравен спад, както и за отслабването на имунната система. Това обаче не означава, че колкото повече се натоварваме, толкова повече ще засилваме устойчивостта си към всякакви болести! Между амбициите на спортистите и треньорите и финасовите интереси на организаторите и медиите, днес едва-едва се промъква основният медицински проблем: кога и как една здравословна тренировка се превръща в професионална вредност?

 

Още през 1990 г. експеримент, в който участвали група американски маратонци, показва, че в течение най-малко на една седмица след двучасово бягане тяхната заболяемост от простудни болести се повишава до... 5 пъти! Според други изследвания, проблем са не само претоварванията при дълго бягане или вдигане на тежести, но и специфичните рискови фактори при някои спортове: запрашеност, вибрации, резки температурни промени, проблеми с храносмилателните и отделителните органи и непомерно интензивни психологични напрежения. В зависимост от редица фактори, те могат да бъдат или да не бъдат компенсирани от периодите на почивка. При неблагоприятна равносметка не само се съкращава активният спортен живот, но се получават и ранни сривове в основни системи на организма. Липсата на физиологичен ритъм разстройва белтъчния и витаминно-минералния метаболизъм, а оттам спада и съпротивителната сила срещу микроорганизмите.

 

Грижата за здравия имунитет всъщност е грижа за цялостното здраве, тъй като взаимовръзките между различните системи са решаващи за органичната „симфония”. Проучванията, споменати по-горе, показват интересни резултати по отношение на имунния спад – при близо 2/3 от подопитните лица е възстановявало нормалните си параметри в рамките на 24 часа. При другите този критичен период на повишена уязвимост продължава още няколко дни, а понякога се задържа дълго – това е вече предболестно състояние! Следователно, качествената рехабилитация – не само чрез пасивна почивка, но и чрез физиотерапевтични, диетични, фитотерапевтични, ароматотерапевтични и психорелаксиращи методи – може на практика да елиминира основните рискове при активно спортуващите.

 

Определено наблягам върху природосъобразните методи, а необходимият подход е комплексен. Както сънят не може да замести (а само да допълни) хранителните фактори, а те – психологичните, така и растенията с въздействия върху имунитета повлияват различни негови аспекти. Ехинацеята, чесънът, исиотът, алоето, кръвният здравец, копривата, хрянът, азиатските гъби (шийтаке и рейши и др.) не са взаимнозаменяеми. Важно е те да бъдат подходящо съчетавани или редувани. Адаптогените (жен-шен, елеутерокок, златовръх и др.) в случая са особено подходящи. В Китай, Русия и другаде, някои програми успешно разчитат главно на тях, за да повишават спортните резултати без допинги; фитотерапията също така снижава заболеваемостта от бактериални и вирусни инфекции. Подобряващите храносмилането билки и подправки (чубрица, майоран, копър, джинджифил и т.н.) също са важни, тъй като процентът на усвояемост е много съществен при повишен разход на вещества и енергия, а някои от тях (както и пчелните продукти, най-вече прополисът) имат и пряко противомикробно действие. Антиоксидантите и средствата с влияние върху кръвообращението, също са актуални за спортистите, поради свръхактивизирането на окислителните процеси по време на състезания и активни тренировки (тук могат да се имат предвид билки и екстракти като гинко, глог, проантоцианоиди от гроздови семена, пиния, черни боровинки или арония и др.).

 

Важно е да се знае, че при претоварвания типичната или дори съобразената диета може да осигури баланс само на основните хранителни съставки (нутриенти) – вода, белтъци, мазнини и въглехидрати; при това не винаги техният качествен състав е оптимален. Това у нас особено важи за мазнините – при употреба на високомаслени месни и млечни продукти, маргарин, шоколад и препържени храни. Всички те доставят мастни киселини, но почти без жизнено важните за цялото тяло – есенциалните. Последните се намират предимно в суровите ядки и семена, нерафинираните растителни масла и някои риби. Проблематично е и снабдяването с всички допълнителни нутриенти. Витамините А, В6, С и Е, коензим Q-10, минералите магнезий, селен, цинк и др. – при всички тях е необходимо да се осигури навременен прием в оптималното индивидуално количество. Те най-често се налага да се добавят дори към относително адекватната диета (когато можем да се спестим мултивитамините и минералите, тъй като повечето съставки от тях са в храната ни). С по-малко добавки може да се мине, ако консумираме всекидневно поне 5-6 от следните суперхрани: бадеми или орехи, ленено или сусамово семе, конопен или суроватъчен протеин, кълнове, овесени ядки, коприва, магданоз, киви, киноа, цветен прашец, спирулина (или други водорасли) и бирена мая.

 

Такава оптимална стратегия може и трябва да бъде прилагана, за да бъдем здрави и енергични не само през критичните периоди на късната зима и ранната пролет, а и през цялата година!

 


 

 

 

Д-р Димитър Пашкулев е лекар и писател с многостранна консултативна дейност към пациенти, спортисти, бизнесмени,  издателства и сайтове. Разработил е редица оригинални препарати и хранителни добавки. Той е автор, съавтор или научен  рецензент на десетки медицински книги, статии и   публикации на множество издателства. 

 

 

 

 
Д-р Димитър ПашкулевД-р Димитър Пашкулев
В BodyConstructor: Автор

 

Професия: Лекар, Автор и Разработчик на хранителни добавки

 

Интереси: Здравословно Хранене, Лечение

 

Д-р Димитър Пашкулев е лекар и писател с многостранна консултативна дейност към пациенти, спортисти, бизнесмени, издателства и сайтове. Разработил е редица оригинални препарати и хранителни добавки. Той е автор, съавтор или научен рецензент на десетки медицински книги, статии и публикации на множество издателства. При индивидуалните си консултации д-р Пашкулев използва разнообразни източни и западни методи, научно съобразени и координирани в един цялостен комплекс. Диетологията, фитотерапията, ароматовъздействието,  хомеопатията, терапиите по д-р Бах и Шуслер, физикалните и психорегулиращите методи са индивидуално съобразени (по отношения на показания, изпълнимост и ценова достъпност). Целта е приближаване до оптималните резултати за всички други, които търсят най-доброто качество на живота, за себе си и за своите близки.


 


Тагове: Здраве, Имуностимулатори, Инфекции, Имунна система, Добавки
Добави в Svejo

Най-добрите имуностимулатори и как да се предпазим от зимно-пролетните инфекции ?


Админ
мнения - 1760
Guru Daniel Slavov
2013-01-16 21:45:21
Изопринозин е най- добре според мен.


URL   
Харесвам 0

Мастер Админ
мнения - 595
Любомир Христов
2013-01-16 22:42:31
И аз го пих миналата година доста, но се оказа, че ми е объркал стомаха (флората на стомаха). Но явно при мен така е подействал в комбинация с много слаба имунна система миналата година


URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 457
Цецо Каркаланов
2013-01-16 23:53:33
Ехинацеята работи много!


URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 1760
Guru Daniel Slavov
2013-01-17 03:08:27
Да може, то е важно при имуностимулацията да приемат и про- и пре-биотици.


URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 1760
Guru Daniel Slavov
2013-01-17 03:32:06
Искам и да добавя, че от редовното трениране с тежести и кардио по-силен имуностимулатор няма. Не претренирайте също, защото високите нива на кортизол намаляват вашия имунитет!


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 116
Dr. Yuliy Rusev
2013-01-19 19:53:23
Ехинацея Форте ...


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 116
Dr. Yuliy Rusev
2013-01-19 19:54:14
Фреш Портокал+Моркови.. Кърти..


URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 457
Цецо Каркаланов
2013-01-19 21:40:16
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17962712 Ехинацеята има и силно приложение в спортa


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 116
Dr. Yuliy Rusev
2013-01-23 20:47:17
Л-Глутамин , също много силен имуностимолатор!


URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 1760
Guru Daniel Slavov
2013-01-24 21:42:30
Когато ви поразят бактерии спрете млечните продукти, плодовете(фрешове и сокове) и всичко в което има захар или соя. Започнете активно кардио. Бактериите са анаеробни организми, които се хранят с захари и когато им ги спрете те няма шанс да оцелеят. Кислородът от кардиото ще ги довърши, защото всеки анаероб умира при високи количества кислород.


URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 116
Dr. Yuliy Rusev
2013-01-27 13:07:45
Много Добра Теория,но повечето хора не са в състояние да тренират, как ще стане.Фреш от КИВИ,Греипфрут,Лимон и Помело (почти нямят захар) няма да попрече а ше помогне, като увеличи киселинноста на тялото, което ше намали бактериите!


URL   
Харесвам 0

Админ
мнения - 457
Цецо Каркаланов
2013-02-03 18:15:00
Съгласен съм с Юли, цитрусовите плодове пречистват храносмилателната и отделителната система много добре, особено грейпфрута и лимона, които са и с изключително нисък гликемичен индекс.


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Либидото по време и след стероиден цикъл - как да го поддържаме?

Либидото по време и след стероиден цикъл - как да го поддържаме?

16.01.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
  Приемайки анаболни стероиди, вие вкарвате "отвън" мъжкия полов хормон тестостерон и негови деривати. В отговор на тези завишени нива, организмът намалява или спира собственото си производство от тестисите и надбъбречните ...
Животът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?

Животът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?

10.11.2015 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Животът след сцената... Какво следва след бляскавата кариера на професионалния бодибилдър?   Вероятно мнозина от вас са се питали до каква възраст продължава кариерата на професионалния бодибилдър и какво се случва в живота ...
Сребърният медалист от Европейското по Лег - Евлоги Георгиев:

Сребърният медалист от Европейското по Лег - Евлоги Георгиев: "Всичко трябва да се прави с акъл!"

31.08.2013 г. / автор: Любомир Христов
Едно интервю с Евлоги Георгиев - сребърният медалист от последното Европейско първенство по Вдигане от Лег в Словакия. Но като за начало ще започнем с кратък репортаж на нашият приятел ...
СТ Флетчър с емоционално обръщение след трансплантацията

СТ Флетчър с емоционално обръщение след трансплантацията

14.05.2018 г. / автор: Неда Ковачева
Преди няколко дни BodyConstructor ви съобщи, че СТ Флетчър е претърпял успешна сърдечна трансплантация. През уикенда той пусна специално обръщение към всички свои фенове, с което доказа, че е човек ...