Начало Статии Физиология Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка

Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка

27.09.2016 / Автор: Пламен Христов    Оцени
11111
Гласували:
Georgi
Georgi
Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка

“Часовникът отново няма право, преди минута сякаш съм заспал...“

 

Така се пее в една моя любима песен от преди... е, все едно от преди колко години. Същественото е, че това ми напомни колко важен компонент от живота на хората е сънят и колко малко всъщност, обръщаме внимание на необходимостта от качествен сън. В желанието си да свършим това или онова, да се позабавляваме още малко или заради маниакалното желание на някой съсед да празнува всички църковни, национални и регионални празници на страните членки на ООН, често не обръщаме внимание на ясните сигнали на тялото си за необходимост от почивка. Въпреки азбучното знание, че безсънието и липсата на почивка, могат изключително да ни навредят, като влошат сериозно психическото, и физическото ни здраве, продължаваме да ги пренебрегваме.


Често хората, които не успяват да си починат и не спят достатъчно, придобиват множество вредни навици с цел компенсация на енергия и калории. Неконтролиран прием на храна, кофеин, захар, никотин и алкохол са част от възможните похвати за потушаване на пагубната липса на сън. До компенсация обаче не се стига. Наблюдаваното умствено претоварване води до още повече безсъние и до дълга върволица от проблеми. Организмът в такива случаи измамно започва да ни се подчинява! Усещането че владеем ситуацията ни вдъхновява и ние разчитаме тези признаци като подобрена работоспособност и липса на необходимост от сън! В следствие на този погрешен прочит, започваме да се малтретираме, като работм повече и с все по-малко почивка и си мислим, че сме променили биологичния си часовник. ‘‘Да, ама не...“, както обичаше да казва известният в миналото журналист Петко Бочаров! Да, ама не!сън, липса, BodyConstructor, почивка

 

Организмът се адаптира към наложения ритъм, но не се чувства добре. Мозъкът ни направо полудява и реагира със загуба на координация, все по-слаба концентрацията, дезориентация и внимание! На практика е възможно дори да ни споходят халюцинации. Тази апокалиптична картина може да вдъхнови създателите на филми на ужасите да сътворят някой шедьовър,в който главният герой носи главата си под мишница, а съпругата му не спира да милва ножа за месо. Никак не е розово, нали!? Завъртаме се в тази вредна въртележка, а бездушните статистики показват, че лишаването от сън може да доведе не само до повишена възбудимост, но и до потиснатост, липса на самочувствие и СТРЕС – най- сериозният бич за нашето здраве. Липсата на сън налива потоци вода в мелницата му!

сън, липса, почивка, последствия, тяло, организъм


И ако липсата на почивка рефлектира директно върху вниманието, паметта и логическото мислене, то липсата на сън може да доведе до тежки психологически изменения, като депресивни разстройства, както и до здравословни проблеми - сърдечно съдови заболявания, диабет, затлъстяване и други
не по-малко страховити болести, стряскащи дори и за средностатистически представител на Балканския полуостров.

 

Сънят е активен физиологичен процес. Всички системи в огранизма работят, макар че някои от тях със забавен темп. Сънят възпроизвежда жизнено важни за имунитета ни компоненти, като регенериращият клетките хормон на растежа, например. Сънят способства за повишаването на двигателна и нервната активност, възстановява основните механизми на обмяната на веществата, намалява разхода на енергия и ни помага да дообработим информацията, която сме възприели през изминалия ден, т.е. да я осмислим и подредим на рафтовете в мозъка си!


Минималните часове сън за един възрастен са между 6 и 8. За децата приблизително два пъти повече – между 10 и 12, а кърмачетата имат нужда от 14 до 18 часа заради интензивните си растеж и развитие.

 

Истината обаче е, че не количеството е толкова важно, а неговото качество. Честото прекъсване на съня например, може да наруши нормалната цикличност на процеса и изобщо да не се стигне до някои жизнено необходинми стадии. Сега пък стадии на съня, цикли на съня!? Да, така е, защото сънят се дели на два вида, които се редуват, докато спим: REM (Rapid Eye Movement - сън с бързи очни движения), и NREM (Non-Rapid Eye Movement - сън без бързи очни движения). Вторият има четири стадия, различаващи се помежду си главно по амплитудата и честотата на наблюдаваните чрез ЕЕГ вълни. Сънят на здравия човек започва с NREM фаза, последвани от REM. Двете имат продължителност около 90-100 минути. След това започва нов цикъл и за цялата нощ организмът преминава между 3 и 6 подобни цикъла – в зависимост от времето за заспиване. През четирите стадия на NREM сънната фаза организмът ни преминава през будност, дълбок сън и обратно. По време на най-дълбоките фази на NREM съня, мозъчните вълни идват бавно и редовно, а кръвното налягане, температурата и мускулния тонус се понижават. REM съня, от друга страна, се характеризира с повишаване на сърдечния и респираторния ритъм, бързи и нередовни движения на очите, повишаване на кръвното налягане, както и временна парализа на мускулите от брадичката надолу. За да не стана досаден с нучни писания, ще кажа само, че през първата част на нощта има кратки REM периоди и дълги периоди на дълбок сън. По-късните цикли /след 4-5 часа сън/ имат дълги REM периоди и кратко дълбоко сънуване. Сутрин например, повечето от спящите са в REM сън, с много малко или никакъв дълбок сън.  

спорт

 

В прегръдките на качествения сън биха могли да ни хвърлят различни занимания, разбира се нямам предвид злоупотребата с десетките сънотворни и билки в аптеката. Не! Има добри практики с помощта на които бихме могли значително да подпомогнем животворящият, божествен процес. Физическото натоварване, независимо от вида има сериозна роля в това – и разходката в парка, и сериозните, целенасочени натоварвания, биха подобрили редица физиологични процеси и от там и възможността за пълноценен сън.


Когато успяваме да се абстрахираме от мислите за работа или актуални проблеми, постепенно нормалният ритъм на организма започва да се възстановява и това също води до по-добър сън. Как да го постигнем? Например, добре е да не забравяме да отделяме време за всички онези занимания, които ни доставят радост и удоволствие под различна форма - нашите хобита, семейството, приятелствата ни и още и още! Необходимо е от време на време да проветрим мозъка си, за да възвърнем работоспособността си. Даже петминутна почивка в средата на работния ден би могла да има невероятно зареждащ ефект и макар кратка, тя ще помогне за работата ни. По-добрите резултати от работата пък ще ни накарат да се почувстваме удовлетворени от себе си, а това от своя страна ще ни даде по-спокоен сън.

вино
И ето, че стигнахме и до обратната на споменатата по-рано въртележка – удоволствията и почивката, ще подобрят почивката. Тавтология, но е вярно!
И ако искаме да подобрим още повече качеството на съня си с малко алкохол преди лягане, тук трябва да ви кажа, че алкохолът потиска дълбоките фази на съня. Време е да зарежем онази чаша от любимото вино, без която мислим, че няма заспиване! 

 

Спокоен сън! Това е ключът към истинското възстановяване!

“Навивам си часовникът за шест. Слушам финала на песента и се наслаждавам! Обичам тази песен! Ей, я чакай...това май трябва да подейства положително на нервната ми система и вероятно ще подобри съня ми! Невероятно е, но песента, която започва с недоволството от липсата на достатъчно сън, и с финал, чертаещ ранен старт на следващия ден ще ми помогне да спя по-добре. Ами да, песента, а също и всички задачи, които имам за утре!
Имам да свърша толкова много приятни неща. Спокоен сън..."

 

 

 


 

 
Пламен Христов

В BodyConstructor: Персонален треньор, Автор, Спортист

Образование: Магистър по бизнес икономика

 

Интереси: Фитнес, футбол, философия на двигателната активност, лов, риболов

 

Пламен Христов започва да тренира, когато е едва 7-годишен, без да спира до ден днешен. Още от ранна детска възраст започва да изпробва различни видове спорт - баскетбол, футбол, карате, лека атлетика, борба и др. След сериозна контузия се запалва по фитнеса и започва да тренира активно и да търси все повече нови знания в сферата.

 

Негов треньор е бил Яни Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Пламен е тренирал и заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и така решава да поеме към състезателния бодибилдинг. 

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2014 г. и 2015 г. печели шампионската титла по класически културизъм в България в категория до 175 см. През 2014 г. получава званието „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“. Има отлични класирания на три световни първенства.

 

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 

Всички статии на Пламен Христов можете да прочетете тук

 Пламен Христов

 

Пламен Христов

В BodyConstructor: Персонален треньор, Автор, Спортист

Образование: Магистър по бизнес икономика

 

Интереси: Фитнес, футбол, философия на двигателната активност, лов, риболов

 

Пламен Христов започва да тренира, когато е едва 7-годишен, без да спира до ден днешен. Още от ранна детска възраст започва да изпробва различни видове спорт - баскетбол, футбол, карате, лека атлетика, борба и др. След сериозна контузия се запалва по фитнеса и започва да тренира активно и да търси все повече нови знания в сферата.

 

Негов треньор е бил Яни Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Пламен е тренирал и заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и така решава да поеме към състезателния бодибилдинг. 

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2014 г. и 2015 г. печели шампионската титла по класически културизъм в България в категория до 175 см. През 2014 г. получава званието „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“. Има отлични класирания на три световни първенства.

 

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 Тагове: сън, липса, почивка, умора, претоварване, тренировки, тяло, организъм, Пламенх Христов, треньор
Добави в Svejo

Страховитите последствия за организма от липсата на сън и почивка


Новак
мнения - 7
malen dimitrov
2017-06-08 16:23:49
Аз от край време, не мога да спя, но за жалост и тъпите лекари в БГ едва ли знаят нещо повече. Не съм чувал за човек, като мен, който от умора чак му е трудно да се огледа на улицата за коли и ако има повече от 5-6 коли, заедно с хора, велосипеди, рейс... да не може да ги запомни и да се претоварва от умора. Някъде бях, че мозъка управлява цялото тяло посредством хормони. Тестостерона започва да се отделя сутринта за да събуди тялото, а вечер, когато трябва да заспим, той се намаля и се увеличава хормона за щастие, които приспива тялото ни. Но при стрес, мозъка постоянно отделя тестостерон, вечерта не отделя достатъчно хормон на щастие и така човек не може да заспи, дори да му се спи.


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Покажи своята Супер Промяна и спечели новогодишни подаръци от BC SHOP!

Покажи своята Супер Промяна и спечели новогодишни подаръци от BC SHOP!

29.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Отслабнали сте драстично? Започнали сте да спортувате и сте постигнали своята мечтана форма? Доказали сте, че можете да промените вредните навици и да започнете да водите здравословен начин на живот? Споделете ...
Кажи „Здравей” на активния спортен живот! - Част I – Мотивацията

Кажи „Здравей” на активния спортен живот! - Част I – Мотивацията

07.11.2016 г. / автор: Василена Василева
Ето, че отново е есен. Подходящото време за разходки и активен туризъм навън значително намалява. Летните отпуски са изчерпани и ни остава само да се отдадем на рутината на работния ...