Начало Статии Сила Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера

Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера

18.10.2016 / Автор: Лора Горовска    Оцени
00000
Гласували:
Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера

Всички знаем, че бодибилдингът се промени през 90-те години на миналия век. Старшите културисти бяха оценявани за балансирана, симетрична и естетична физика с ясно изявени очертания. Разбира се, и други показатели бяха важни като тена и доброто присъствие на атлетите сцената. През 90-те професионалните бодибилдъри постепенно станаха много по-масивни и на феновете това определено им хареса.За да достигнат тези цели културистите бяха принудени да консумират големи количества храна, лекарства и пептиди.

 

Старшите бодибилдъри искаха да постигнат драматична V-образна форма. Искаха много тънък кръст, комбиниран с широки рамене. За да постигнат това те тренираха основните мускули и правеха абдоминален вакуум за прибиране на корема. Разбира се, тънката талия зависи също от генетиката, но най-вече от тренирането на основни упражнения с колан и най-важното - диета. По-старите атлети помнят още едно позабравено упражнение като „Туист“ (Извиване).

В днешно време хората мислят, че множеството коремни преси и малките машини, поръчани заради телевизионни реклами,  са пътят към изграждането на коремни плочки. Да, по телевизията виждате слаби мъже и жени, чиято физика е направена чрез тази малка пейка, която се побира толкова добре под леглото ви.

 

Не всички трениращи искат да станат масивни или да се състезават с професионалистите. Всъщност повечето жени и мъже дори не харесват културистите, става ясно от повечето интервюта и отзиви. Мнозинството от мъжете искат да изглеждат атлетично мускулести, като моделите от списание „Mens Health”.Грег Ковач, Дейв Палумбо, гиганти, културизъм, последствия, рухване

 

По-упоритите предпочитат по-мускулеста визия. И все пак, не спираме да обсъждаме колко много е ТВЪРДЕ МНОГО?  

 

Преди да преминем към същността на статията, е важно да се знае, че раздутият корем може да се получи, в следствие на редица причини. Това, което виждаме при жените след бременност е, че техните основни мускули, както и стомашната стена се разширяват. Интелигентните момичета, които са имали стегнат корем преди бременност, са следили храната си по време на 9-месечния период. Важно е да третираме кожата си с продукти, които предпазват от стрии. В бъдеще ще пишем повече за тясната талия и за това как да постигнем такава. Смъртта на Грег Ковач направи всичко това изключително значимо при културистите. 

 

Един от най-близките приятели на Грег, Дейв Палумбо написа статия за покойния Грег Ковач, озаглавена „Разрушаване 400: В памет на Грег Ковач“, която гласи:

 

„Ясно си спомням деня (през 1997 г.), когато срещнах канадския професионален бодибилдър Грег Ковач за пръв път. Защо? Може би ще попитате. Защото никога не съм се чувствал толкова заплашен от размера на на друг бодибилдър през живота си. Висок почти 1.88 м, Ковач далеч надминаваше 136-килограмовата бариера по време на турнирните паузи и се състезаваше с тегло около 146 кг. Той беше един от най-масивните хора, които някога съм виждал на живо, и беше добродушен и топъл човек едновременно. Почти веднага си паснахме и бързо станахме приятели. Прекарвахме часове наред, обсъждайки диети, хранителни режими и добавки, по телефона или на четири очи. И двамата бяхме обсебени и отдадени в това да намерим най-бързите, най-добрите начини да станем чудовищно огромни. Докато аз бях щастлив от това, че съм достигнал връхна точка в теглото си - 143 кг, Ковач реши, че новата цел за него ще бъдат никога неспоменаваните дотогава 181 кг.

Грег Ковач, Дейв Палумбо, гиганти, културизъм, последствия, рухване
Вероятно, повечето от вас се чудят, как по дяволите Ковач успя да стане първият и единствен човещ, тежащ 181 кг чиста мускулна маса.
Е, формулата е много проста: тренираше с най-огромните тежести, които са вдигани някога в историята на бодибилдинга, консумираше най високопротеиновите храни на всеки час, спеше и почиваше на максимума на човешките нужди. Никой не изживяваше културизма така, както Грег Ковач. Никой не беше толкова целенасочено решен да стане най-големият и най-мускулестият човек на света, колкото Грег Ковач. И точно заради тези емоционално заредени, страстни, несъмнени вярвания, Грег Ковач стана 181-килограмовият изрод, в който си представяше, че може да се превърне по-рано.

 

На 26 ноември 2013 г. 44-годишният Грег Ковач пада на пода в дома си в покрайнините на Торонто, Канада, и изпада в безсъзнание. Той умря, въпреки трескавите опити на лекарите да го върнат към живота“.

 

Грег и Дейв успяват да станат изключително масивни, но постигат обратния ефект - телата им започват да се влошават и и двамата развиват състояние, наречено „Палумбоизъм“.  Това е състояние на крайна атрофия на мускулите, по-специално в крайниците, комбинирано с увеличаване на вътрешните органи и развитие на хипертрофия на стомаха, което причинява „избутване“ и разместване на коремните мускули. Смята се, че причината за това състояние е продължителната употреба на анаболни андрогенни стероиди и пептиди. Палумбоизмът е свързан също с неравномерно разпределение на мазнините в тялото, наречено „Липодистрофия“. Името идва от Дейв Палумбо, който в своя апогей остана на мястото си до много от най-великите културисти. Въпреки, че много професионални бодибилдъри страдат или направо рухват от същите симптоми, имената на Дейв Палумбо и Грег Ковач ще останат завинаги свързани с термина „Палумбоизъм“.

 

Грег Ковач, Дейв Палумбо, гиганти, културизъм, последствия, рухване Грег Ковач, Дейв Палумбо, гиганти, културизъм, последствия, рухване Грег Ковач, Дейв Палумбо, гиганти, културизъм, последствия, рухване

 

 

Дейв и Грег бяха огромни бодибилдъри, които искаха да растат още и още, използвайки всички видове средства. Техните постижения, в следствие на експериментиране, силна воля, ясни и ненадминати цели бяха наистина огромни. Те двамата поставиха вечния въпрос за границата на човешкото тяло и предела на натоварването, което то може да издържи. Някога бяха страхотно изглеждащи културисти и заслужават нашите респект и адмирации! Те ще бъдат запомнени като пионери в този железен спорт!

 

 

Но.. за съжаление, можем да кажем, че това е твърде много, а последствията за организма ни в дългосрочен план може да са фатални, също както при Ковач. 

 

Очаквайте продължение: Защо бодибилдърите получават разширени стомаси и как да го предотвратим 

 

Източник: www.juicedmuscle.com

 

 


 Лора Горовска

 

Лора Горовска, Lora Gorovska, Автор, редактор, BodyConstructor

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

 

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение.

 


 


Тагове: Грег Ковач, Дейв Палумбо, Палумбоизъм, гиганти, състезатели, културистик, бодибилдъри, бодибилдинг, културизъм, мускули, растеж, артрофия, корем, смърт, последствия, организъм, тяло, диети, хранителни добавки, анаболни стероиди, вреда, постижения, спорт
Добави в Svejo

Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера
Прочети още ...

Кой е най-ефективният Креатин?

Кой е най-ефективният Креатин?

16.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Отговорът на този въпрос е индивидуален и зависи най-вече от поставените ви цели.  На пазара се предлагат няколко форми на креатина, като всяка от тях си има своите предимства и ...
Димо Бенев за невероятната му трансформация: Когато вярваш в себе си, успехът те застига! - Част 2

Димо Бенев за невероятната му трансформация: Когато вярваш в себе си, успехът те застига! - Част 2

16.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Димо Бенев е дългогодишен състезател по Силов Трибой и вдигане от лег с призови класирания из наши и чуждестранни състезания. Той е главен организатор на най-популярното любителско събитие в силовия ...
5-те Най-ефективни упражнения за стягане и оформяне на долната част на женското тяло!

5-те Най-ефективни упражнения за стягане и оформяне на долната част на женското тяло!

11.06.2012 г. / автор:
Лятото е в разгара си, и с това и тематичните статии и реклами, свързани с „мигновенното” трансформиране на тялото са навсякъде. Разбира се, всички искаме да сме в форма като ...
Аеробната дейност като оръжие срещу мазнините - кога и как?

Аеробната дейност като оръжие срещу мазнините - кога и как?

16.01.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Всеки един фитнесманиак и любител-културист трябва да намери място за кардио тренировка (аеробика) в своята тренировъчна програма. Къде да бъде това място и как да бъде изпълнявана самата аеробна тренировка ...