Начало Статии Добавки Флекс Уилър: Най-великият генетик в историята на бодибилдинга?

Флекс Уилър: Най-великият генетик в историята на бодибилдинга?

21.11.2016 / Автор: Лора Горовска    Оцени
00000
Гласували:
Флекс Уилър: Най-великият генетик в историята на бодибилдинга?

 

Флекс Уилър, начиран още като „Султана на симетрията“, е известен като един от най-великите бодибилдъри. През 1993 г. той печели второто място в „Мистър Олимпия“. Изправял се е срещу Дориан Йейтс и великия Рони Колман. Каква ера!Уилър е считан за човекът, изградил една от най-приятните естетически фигури, които спортът някога е виждал. Той имаше големи изпъкнали мускули на корема, комбинирани с тънка талия и малки стави. Всеки мускул от тялото му създаваше пълна симетрия и безупречни пропорции. В условията на естетиката, Флекс беше твърде близо до съвършенството.

 

Сега, за да станете един от най-добрите бодибилдъри в света като Флекс, трябва да имате изключителна генетика, да употребявате анаболни стероиди и да тренирате здраво във фитнеса дълго време. Флекс обаче имаше малко предимство пред останалите културисти, когато става въпрос за генофонда.

 

 

 

 

Миостатин мутация

 

През 1998 г. американските лаборатории BALCO провеждат проучване, което изследва 62 мъже, които са покачили голямо количество мускулна маса само от вдигане на тежести. Девет от всички мъже са били диагностицирани с Миостатин мутация. Миостатинът е протеин, който потиска миогенезата - деленето и растежа на мускулните клетки. Другояче казано, той спира процеса на изграждане на мускули.

 

Флекс е един от деветимата културисти, при които проучването установява недостиг на този ген. Само при него от всички изследвани е открит най-рядко срещаният ген – „Екзон 2“. Това означава, че той има значително повече мускулни фибри от останалите субекти в изследването. И още повече от обикновените хора. Тези, които имат това генетично състояние, изграждат два пъти повече мускули, в сравнение с нормалния човек.

 

Изследването беше публикувано на официалния сайт на BALCO, но малко след това беше премахнато. За щастие твърдението е копирано от няколко други интернет страници, преди да бъде изтрито, и все още може да бъде разгледано.

 

Недостиг на миостатин при животни

 

Някои от вас може да са чували за известното куче, порода хрътка, на име Уенди. То стана популярно заради необичайния си мускулест външен вид и дори получи прякора „Кучешката версия на Арнолд Шварценегер“ и „Невероятният Хълк на хрътките“. Добре, може би се чудите какви са тези глупости, които чувате, но това е самата истина! Уенди тежеше двойно, сравнено с размерите на останалите хрътки, и имаше двойно повече мускули.

Въпросът е как това куче стана толкова напомпано Отговорът е прост – Уенди също имаше недостиг на миостатин, също като Флекс. Това състояние се среща и при някои видове едър рогат добитък и има редица примери за това.

 

Важно е да отбележим, че недостигът на миостатин не просто увеличава мускулната маса при индивидите с това състояние, но и ги прави доста по-релефни. Причината е, че изключително ниските нива на миостатина увеличават способността на тялото да преработва мазнините.

 

 

 

 

 

 

Тренировките на Флекс Уилър

 

И все пак, ако Флекс Уилър е такъв невероятен генетик, защо не стана най-великия бодибилдър на всички времена? Ами, виждали ли сте някога неговите видеа, като Hardbody? Там става ясно, че той тренира с много леки тежести и прави само ниско интензивни тренировки, предпочита лесните упражнения и избира например лег пресата пред клековете. Когато говорим за тренировки за крака, Лий Прийст потвърждава това, като казва, че Флекс не е искал да вдига много тежко и затова е правел по-леки упражнения и винаги с по-малко тежести.

 

 

Със сигурност можем да твърдим, че заради генетичните му особености на Флекс не му се е налагало да работи толкова усилено като бодибилдър, за да постигне успеха си. Другите културисти влагат доста повече усилия. Философията на Флекс за тренирането с малко килограми е противоположната на тази на Рони Колман, например. Той и други бодибилдъри са известни с това, че тренират с възможно най-големите тежести всеки път щом влязат във фитнеса.

 

Генетиката на Флекс обяснява също това, че той все още е в страхотна форма, въпреки, че надхвърля 50-годишна възраст. Определено се е свил, откакто спря да кара колело, но все още е доста едър. Повечето културисти, които спират да се готвят за състезания, започват да изглеждат като изцедени и за нула време вече не изглеждат никак впечатляващо.

 

Не всички „Мистър Олимпия“ бодибилдъри са тествани за подобни мутации, въпреки, че някои от тях може също да имат подобна генетика, без дори да предполагат. Въпреки това, без проучването на BALCO, Флекс и другите бодибилдъри, участващи по състезания, нямаше дори да забележат разликата. Представяте ли си какво биха могли да открият учените, ако изследват Рони Колман? Неговите клетки миостатин вероятно са в такъв недостиг, че са на минус!

 

Инхибиторите на миостатина

 

На пазара днес има добавки, които работят за това да намалят способността на тялото ви да произвежда миостатин. Моля ви, успокойте се.. Знаем, че сте развълнувани за това, което можете да постигнете. Вероятно си мислите: „Вече знам как да постигна формата на Флекс Уилър!“, „Къде мога да взема тези миостатин блокъри?“, „Колко голям ще стана“ и т.н. Забавете темпото и се успокойте! Да употребявате инхибитори, които намаляват производството на миостатина, произвеждан от тялото ви, е същото като да използвате тестостеронови бустъри, за да постигнете същия ефект от употребата на стероиди. Всичко е до числа. Тестостероновите бустъри могат да увеличат тестостерона ви до определен процент, но недостатъчно, за да постигнете същия резултат, както при анаболните стероиди. Следователно някои инхибитори на миостатина получават слаби оценки онлайн от недоволни клиенти, които твърдят, че не усещат никаква промяна. Причината е, че дозата не е достатъчно висока, за да редуцира нивото на миостатина достатъчно, че да забележите значително покачване на мускулна маса.

 

Колко трябва да намалите нивата на миостатин, за да видите резултати?

 

Д-р Уел публикува проучване, което измерва ефекта при нивата на миостатина и мускулната маса при мишките. Той прави заключение, че всичко, което намалява миостатина с 60% или по-малко, е абсолютно безполезно, ако вашата цел е да изградите мускулна маса. Но не се отчайвайте все още. Когато общите нива миостатин достигат до 5-10% (тоест са спаднали с 90-95 %), мишките са покачили 25% чиста мускулна тъкан за по-малко от 12 седмици. При хората това би изглеждало така – ако един културист тежи 80 кг, той ще покачи 20 кг чиста мускулатура и ще стане 100 кг само за няколко месеца.

 

В края на своето изследване обаче Д-р Уел обаче установява, че има и странични ефекти при мишките. Той забелязва намаляване на колагена в тялото - протеин, който е необходим на вашето тяло, за да държи сухожилията, костите и лигаментите здрави. Резултатът от спада на нивото на колаген е това, че сухожилията на мишките са ставали все по-крехки. Това увеличава шансовете от разкъсване или прихващане на тъканите, което, както можете да си представите, е изключително болезнено. Друг минус, който д-р Уел забелязва е това, че възрастните, които вече са използвали такива суплементи, трябва да продължат употребата им, ако искат да покачват още мускулна маса. Тоест ефектът е подобен на стероидите – временен.

 

Докторът стига до този извод, защото възрастните, които са повишили мускулна маса, в следствие на по-ниски нива на миостатин, всъщност са имали саркоплазмена хипертрофия. Саркоплазмената хипертрофия е състояние, при което гликогенните запаси увеличат размера на мускулната клетка, което по същество води до временен растеж. След като нивата на миостатин отново станат нормални, гликогенът в мускулите намалява и мускулната маса се загубва. За разлика от миофибрилната хипертрофия, която увеличава действително размера и броя на мускулните влакна за постоянно.

 

Заключение

 

В заключение на всичко това, Флекс Уилър е един изключителен феномен. Би било интересно да видим проучване, в което са включени един куп мускулести типове, които вдигат тежести три пъти седмично и Флекс Уилър, който просто гледа в гирите три пъти седмично. Чудя се кой ще изгради повече мускулна маса? А само си представете как щеше да изглежда Флекс, ако години наред беше вдигал по-големи тежести, комбинирани със 100% интензивни тренировки.  

 

Въпреки, че всички сме хора, ние имаме абсолютно различна генетика. От историята на Флекс научаваме, че независимо колко невероятна е физиката ти, е необходимо повече от ДНК, за да бъдеш шампион.

 

Източник: http://www.gym-talk.com Лора Горовска

Лора Горовска, Lora Gorovska, Автор, редактор, BodyConstructor

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение. 


 


Лора ГоровскаЛора Горовска

Лора Горовска

 

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

 

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение.

 


Тагове: Флекс Уилър, генетика, мускули, мускулма маса, покачване, Саркоплазмената хипертрофия, растеж, стероиди, миостатин, недостиг, инхибитори, тестостронови бустъри, тяло, трнировки, тежести, упражнения
Добави в Svejo

Флекс Уилър: Най-великият генетик в историята на бодибилдинга?
Прочети още ...

Еп9 на Super Live с Румен Спецов - Прилики и разлики в тренировките на стимулираните и натурално трениращите

Еп9 на Super Live с Румен Спецов - Прилики и разлики в тренировките на стимулираните и натурално трениращите

12.06.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
Очаквайте епизод 9 от новата поредица „Super Live” с BodyConstructor и треньорите на най-популярната онлайн фитнес платформа у нас. В нея ще можете да задавате всички ваши въпроси на живо и ...
Димо Бенев за невероятната му трансформация: Когато вярваш в себе си, успехът те застига! - Част 2

Димо Бенев за невероятната му трансформация: Когато вярваш в себе си, успехът те застига! - Част 2

16.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Димо Бенев е дългогодишен състезател по Силов Трибой и вдигане от лег с призови класирания из наши и чуждестранни състезания. Той е главен организатор на най-популярното любителско събитие в силовия ...
Най-добрите тренировъчни методики за изграждане на солидна основа

Най-добрите тренировъчни методики за изграждане на солидна основа

10.05.2013 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Когато тепърва започвате с фитнес тренировките, не бързайте нито с големите тежести, нито със сложните методики за напреднали. Посещавайте залата 3 пъти седмично (без последователни дни), като изпълнявате едни и ...
Генетиката - талантът на Олимп

Генетиката - талантът на Олимп

02.07.2015 г. / автор: Станислав Събев
Доста често сме попадали на дискусии дали даден атлет се е превърнал в това, което е, благодарение на своите гени, някакви тайни хормонални терапии, интензивни тренировки, хранене или нещо друго ...