Начало Статии Хранене Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

23.11.2016 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

В днешно време хората живеем нездравословно. Често си позволяваме непълноценна храна, водим уседнал начин на живот. Затлъстването се превъща в една сериозна епидемия и болестите, свързани с нея стават все по-значими за обществото. Точно заради проблемното тегло при повечето хора се появяват много митове и легенти за здравословния начин на живот, храненето, отслабването и т.н. Те обаче често водят до обратен на очаквания ефект и затова не трябва да им се доверявате лесно без да ги проучите предварително. 

 

Все повече популярност в последно време набира т.нар. „алкализираща диета“. Идеята й е да преодолее постоянното „вкисляване“ на тялото ни от храна, замърсяване на околната среда и др. За да оцените правилно плюсовете и минусите й, трябва да знаете някои основни неща за алкално-киселинния баланс в организма.

 

Разликата между кисело и алкално


За разграничаването им се налага да си припомним какво е рН. Това е мярката, която показва концентрацията на водородни йони (H+) във веществото. По-високата концентрация е знак за киселинност и се отбелязва с по-малко число за рН. По-ниското ниво на водородни йони (H+) означават алкална среда и рН-то има по-високи стойности.

 

Скалата, по която се определя киселинността и алкалността е с 14 деления. От 1 до 7 рН е киселинно, при стойност 7 е неутрално, между 7 е 14 вече е алкално.

 

 

Алкално-киселинният баланс в човешкия организъм


Това е един от най-важните показатели на хомеостазата на човешкото тяло. Отделните органи и системи работят оптимално в определен толеранс и всяко по-продължително нарушение в него води до сериозни здравословни проблеми. Изключително важно е да се знае, че рН-то в тялото ни варира чувствително – от 1,5 до около 3,5 в стомаха през 4 до 6,5 на кожата и 4,6 – 8,0 в урината. В панкреаса рН-то е доста алкално – около 9, а толерансът на рН-то на кръвта е изключително тесен – от 7,35 до 7,45.

 

Като илюстрация за важността на поддържането на алкално-киселинния баланс е реакцията на организма при промяна на кръвното рН. При снижването му до 7,1 следва кома, а под 6,9 – смърт. Над 7,8 изходът също е фатален.

 

Механизми за контрол на алкално-киселинното равновесие


В продължителната си еволюция, човешкият организъм е развил три различни механизма, които го поддържат в оптимални граници, поради изключителната важност на това равновесие.

 

• Буферна система – тя се състои от специализирани белтъчни молекули, които бързо поглъщат водородните йони, когато са в повече и ги отдават, когато броят им спадне под необходимото.

 

• Дихателната система – включва се, когато рН-то чувствително се снижава поради повишено присъствие на водордни йони и въглероден диоксид (също с кисел характер). Учестеното и по-дълбоко дишане продължава, докато излишният СО₂ бъде изхвърлен навън и рН-то се повиши до нормалното. При повишаването му над 7,45 сигнали от мозъка правят дишането по-плитко и по-бавно, което задържа въглеродния диоксид в организма и понижава алкалността.

 

• Бъбреците осъществяват третия механизъм за поддържане на равновесието. Те увеличават или намаляват отделянето на водородните йони през урината, което обуславя честите промени и широките граници на нейната киселинност.

 

 

Тези механизми не зависят от външните влияния, а се подчиняват на специфична вътрешна сигнализация и са абсолютно независими от съзнателните ни действия и желания. Разстройство във техните функции настъпва при сериозни системни заболявания, при увреждания на респираторната система и белите дробове или на бъбреците.

 


 Кирил Танев

 

Кирил ТаневВ BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област.

 

Всички статии на Кирил Танев можете да прочетете тук,

или да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук

 

 Тагове: хранене, алкални, киселинни, баланс, организъм, pH, алкална диета, киселинност, храни
Добави в Svejo

Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?
Прочети още ...

Изкуствените срещу Естествените подсладители ! Ползи и вреди

Изкуствените срещу Естествените подсладители ! Ползи и вреди

12.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Във храненето изкуствените и естествени подсладители намират приложение не само при овкусяването на хранителните добавки, но и при приготвянето на нискокалорична закуска (хранене) по време на диета за отслабване или ...
Как можем да ограничим отлагането на мазнини, когато се стремим към съвършено тяло?

Как можем да ограничим отлагането на мазнини, когато се стремим към съвършено тяло?

05.12.2015 г. / автор: Марина Декова
Ежедневно в работата си комуникирам с десетки клиенти на живо и онлайн. По-голяма част от тях имат за цел да се справят с излишните килограми, кои повече, кои по-малко, това ...
По-добра ли е органичната храна за нашето здраве?

По-добра ли е органичната храна за нашето здраве?

24.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Ако сте човек, който се стреми да свали мазнини и да живее здравословно, сигурно сте чували аргументите „за“ и „против“ органичните храни. Някои изследвания и институции препоръчват да купувате органична ...
Кои храни са най-добрите източници на протеин?

Кои храни са най-добрите източници на протеин?

16.01.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Протеините (белтъчините) са главната съставна част на нашия организъм. Те съставляват около 12-15% от теглото ни, като 50-65% от тях са в мускулите. Освен мускулите, те изграждат и тъканите на ...