Начало Статии Хранене Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

23.11.2016 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

В днешно време хората живеем нездравословно. Често си позволяваме непълноценна храна, водим уседнал начин на живот. Затлъстването се превъща в една сериозна епидемия и болестите, свързани с нея стават все по-значими за обществото. Точно заради проблемното тегло при повечето хора се появяват много митове и легенти за здравословния начин на живот, храненето, отслабването и т.н. Те обаче често водят до обратен на очаквания ефект и затова не трябва да им се доверявате лесно без да ги проучите предварително. 

 

Все повече популярност в последно време набира т.нар. „алкализираща диета“. Идеята й е да преодолее постоянното „вкисляване“ на тялото ни от храна, замърсяване на околната среда и др. За да оцените правилно плюсовете и минусите й, трябва да знаете някои основни неща за алкално-киселинния баланс в организма.

 

Разликата между кисело и алкално


За разграничаването им се налага да си припомним какво е рН. Това е мярката, която показва концентрацията на водородни йони (H+) във веществото. По-високата концентрация е знак за киселинност и се отбелязва с по-малко число за рН. По-ниското ниво на водородни йони (H+) означават алкална среда и рН-то има по-високи стойности.

 

Скалата, по която се определя киселинността и алкалността е с 14 деления. От 1 до 7 рН е киселинно, при стойност 7 е неутрално, между 7 е 14 вече е алкално.

 

 

Алкално-киселинният баланс в човешкия организъм


Това е един от най-важните показатели на хомеостазата на човешкото тяло. Отделните органи и системи работят оптимално в определен толеранс и всяко по-продължително нарушение в него води до сериозни здравословни проблеми. Изключително важно е да се знае, че рН-то в тялото ни варира чувствително – от 1,5 до около 3,5 в стомаха през 4 до 6,5 на кожата и 4,6 – 8,0 в урината. В панкреаса рН-то е доста алкално – около 9, а толерансът на рН-то на кръвта е изключително тесен – от 7,35 до 7,45.

 

Като илюстрация за важността на поддържането на алкално-киселинния баланс е реакцията на организма при промяна на кръвното рН. При снижването му до 7,1 следва кома, а под 6,9 – смърт. Над 7,8 изходът също е фатален.

 

Механизми за контрол на алкално-киселинното равновесие


В продължителната си еволюция, човешкият организъм е развил три различни механизма, които го поддържат в оптимални граници, поради изключителната важност на това равновесие.

 

• Буферна система – тя се състои от специализирани белтъчни молекули, които бързо поглъщат водородните йони, когато са в повече и ги отдават, когато броят им спадне под необходимото.

 

• Дихателната система – включва се, когато рН-то чувствително се снижава поради повишено присъствие на водордни йони и въглероден диоксид (също с кисел характер). Учестеното и по-дълбоко дишане продължава, докато излишният СО₂ бъде изхвърлен навън и рН-то се повиши до нормалното. При повишаването му над 7,45 сигнали от мозъка правят дишането по-плитко и по-бавно, което задържа въглеродния диоксид в организма и понижава алкалността.

 

• Бъбреците осъществяват третия механизъм за поддържане на равновесието. Те увеличават или намаляват отделянето на водородните йони през урината, което обуславя честите промени и широките граници на нейната киселинност.

 

 

Тези механизми не зависят от външните влияния, а се подчиняват на специфична вътрешна сигнализация и са абсолютно независими от съзнателните ни действия и желания. Разстройство във техните функции настъпва при сериозни системни заболявания, при увреждания на респираторната система и белите дробове или на бъбреците.

 


 Кирил Танев

 

Кирил ТаневВ BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област.

 

Всички статии на Кирил Танев можете да прочетете тук,

или да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук

 

 Кирил ТаневКирил Танев
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e най-новия треньор в екипа на BodyConstructor ! Той с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област. 

 

Можете да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук


 

 


Тагове: хранене, алкални, киселинни, баланс, организъм, pH, алкална диета, киселинност, храни
Добави в Svejo

Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?
Прочети още ...

Доказаните методи в изчистването на мазнините

Доказаните методи в изчистването на мазнините

26.01.2015 г. / автор: Богомил Йорданов
Поради зачестяващият брой мнения и теми от нашите потребители във форума относно загубата на мазнини с оглед на наближаващия пролетно-летен цикъл, реших да седна и да напиша няколко реда за ...
Въглехидратната ротация - принципи и основи в периоди за изчистване и състезателна подготовка

Въглехидратната ротация - принципи и основи в периоди за изчистване и състезателна подготовка

19.05.2014 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Най-просто казано въглехидратната ротация е редуване на дни с нисък и дни с висок прием на въглехидрати по време на предсъстезателния период. В настоящата статия първо ще обясним каква е ...
Суроватъчният протеин - без него не може !

Суроватъчният протеин - без него не може !

14.10.2011 г.
Суроватъчният протеин е субстанция с висока концентрация на протеин с млечен произход, обработена до състояние да бъде лесно приемана като хранителна добавка. Суроватъчните протеини като добавки са богати на витамини ...
Наистина ли е толкова

Наистина ли е толкова "страшен" женският културизъм

03.10.2017 г. / автор: Тони Шивачев
  Правейки си изводи от моята практика, повечето жени се пазят от силовите тренировки и  вдигането на тежести, като от огън. Мислят си, че изведнъж след като повдигнат някоя друга щанга, ...