Начало Статии Хранене По-добра ли е органичната храна за нашето здраве?

По-добра ли е органичната храна за нашето здраве?

24.11.2016 / Автор: Лора Горовска    Оцени
00000
Гласували:
По-добра ли е органичната храна за нашето здраве?

Ако сте човек, който се стреми да свали мазнини и да живее здравословно, сигурно сте чували аргументите „за“ и „против“ органичните храни. Някои изследвания и институции препоръчват да купувате органична храна, докато други твърдят, че няма реални научни доказателства, че месото от конвенционално отгледани животни или продукция са по-лоши за вас от техните органични приятели.

 

През юли 2014 г. проучване на Галъп, което включва 1013 души на или над 18-годишна възраст, показва, че 45% от американците активно търсят органична храна, докато 38% въобще не се замислят за типа храна, която консумират. Останалите 15% предпочитат да избягват напълно органичната храна. Изследването показва също, че по-младата част от субектите – на възраст между 18-29 с годишен доход на домакинство от 75 000$ са по-склонни да си взимат органична храна, отколкото останалите възрастови групи или домакинствата с по-нисък доход.

 

Сега, няма да ви лъжа – аз съм голям защитник на това да ядем органична храна колкото се може по-често, между двете възрастови групи съм и като доход спадам към категорията, която е по-предразположена да се храни с такива. Ако сте от останалите 55% от американците, които не обичат да включват органична храна в своето дневно меню, се надявам, че тази статия ще ви накара да преосмислите това.

 

 

Не е тайна, че конвенционално отгледаните животни се тъпчат с антибиотици, хормони и други химикали преди клането. Целта на това е да ги запазят здрави и да ги угоят. Със сигурност сте чували израза „Ти си това, което ядеш“. Във връзка с това има няколко различни здравни проблеми, които могат да възникнат, като говорим за тази популярна поговорка.

 

Първо, ние ще се справим с антибиотиците. Сигурно си мислите, че те не са толкова вредни, особено, след като се налага да ги дават на животните, за да ги запазят здрави, нали? Грешка! Да, антибиотиците ще помогнат на тези животни да избягват някои често срещани болести, докато растат, тези медикаменти също помагат за създаването на резистентни бактерии, което може да предизвика огнища на болести в храната. Чудили ли сте се защо пеницилинът днес не е същият като този отпреди 50 години? Защото тези бактерии продължават да еволюират и да се адаптират, създавайки необходимост от непрекъсната промяна в антибиотиците, за да можем да ги преборим.

 

От хормонална и химическа гледна точка, проучванията показват, че хормоните в животните преди клане остават в месото и могат да се превърнат в потенциално токсични химикали, като арсен. Например, веществото роксарсон е било често добавяно към храната на пилетата, за да инхибитира чревни паразити и е форма на органичен арсен. За съжаление, когато се преработи от тялото и се отдели в изпражненията на пилетата, този органичен арсен става неорганичен, което води до отравяне на потребителите с арсен и огромно изтегляне на стока от известните дистрибутори на месо като Тайсън и Пердуе в последните 10 години. И докато Агенцията по храните и медикаментите в САЩ е забранила на големите фармацевтични компании да използват роксарсона в пилешко месо, той е само един от многото хормони и химикали, използвани за конвенционално отгледаното место в последните години.

 

 

Конвенционално отгледаните култури редовно се пръскат с пестициди и хербициди. Вероятно сте чували за това. Вместо да се закупят биологични продукти, фирмите гледат да спестят и затова използват гореспоменатите. В последните години, ГМО-тата се създават пестицидо-устойчиви. Докато това може да изглежда като добро решение да елиминират проблемите с вредителите преди прибиране на реколтата, постоянното пръскане на тези токсични химикали може да доведе до натрупване на остатъчни вещества върху кожата на плодовете/зеленчуците, а понякога те се просмукват и във вътрешната част. Резултатът? Докато похапваме плодове и зеленчуци и си мислим колко са полезни за здравето ни, всъщност се натравяме с токсични химикали.

 

Компании като Монстанто ще кажат, че тези плодове и зеленчуци са напълно безопасни, но вижте това видео. В него лобист твърди, че продуктите на компанията са безопасни, но изпада в паника, когато му предлагат от тях.

 

 

Във видеото можете ясно да чуете, че лобистът е съгласен да изпие това „безопасно количество“. И все пак, когато интервюиращият му предлага чаша, той моментално казва „Аз не съм идиот“ и напуска интервюто. Интересно нали?

 

Много проучвания показват ползите на това да преминете към диета с органични храни. През февруари 2006 г. в издание на Enviroment Health Perspectives е публикувано проучване, което установява, че количеството пестициди, установено в кръвта на деца, преминали към органични храни, драстично е редуцирано.

 

Друго проучване в същия журнал от май 2015 г. установява директните ефекти от приема на органична и неорганична храна след изследване на 4446. Заключението е същото. Ако искате да минимизирате излагането на пестициди и други токсични химикали в околната среда, качеството на храните, които ядете, е от изключително значение.

 

 

Проучванията показват, че органичната продукция определено е по-полезна за хората, тя е най-доброто решение да минимизираме излагането на токсини от околната среда. Да, органичната храна определено е доста по-скъпа, но ако ви е грижа за здравето ви в дългосрочен план, тя е решението.

 

Източник: http://www.huffingtonpost.com/peter-weintraub-/is-organic-food-really-be_b_9786964.html 


Лора Горовска

Лора Горовска, Lora Gorovska, Автор, редактор, BodyConstructor

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение. 


 


Тагове: органична храна, здрае, пестициди, антибиотици, медикаменти, токсично, тяло, вреди, продукти, зеленчуци, плодове, месо, био, полезно
Добави в Svejo

По-добра ли е органичната храна за нашето здраве?
Прочети още ...

2 основни грешки, които допускаме в следтренировъчното хранене

2 основни грешки, които допускаме в следтренировъчното хранене

01.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
След тренировка обичате да се възнаграждавате с лакомства? Това обаче може да развали вашата диета. Обичате да си правите вкусен протеинов шейк и понеже все пак е течност, добавяте разнообразни продукти, ...
8 начина да отстраним подуването само за ден

8 начина да отстраним подуването само за ден

24.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Да се чувствате сякаш изведнъж сте се превърнали в човечето от Michelin определено не е никак забавно. Независимо дали активно се опитвате да свалите килограми, или пък сте доволни с ...
Тайната на стафидите, и защо билдерите ги предпочитат пред бананите ?

Тайната на стафидите, и защо билдерите ги предпочитат пред бананите ?

18.01.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
  Стафидите и бананите често се консумират от билдерите след тренировка. Смисълът е да се попълнят изчерпаните гликогенови запаси на организма и да се стимулира отделянето на хормона инсулин, който е ...
Въглехидрати или Мазнини на закуска? Кой е по-добрият източник на енергия за старт на деня?

Въглехидрати или Мазнини на закуска? Кой е по-добрият източник на енергия за старт на деня?

15.06.2015 г. / автор: Марина Декова
Един от най-големите спорове сред трениращите е големият въпрос – въглехидрати или мазнини за старт на деня и кой е по-добрият източник на енергия? Едва ли можем да дадем еднозначен универсален ...