Начало Статии Емоции, нови постижения и съвети от великите спортисти на SN PRO в Москва!

Емоции, нови постижения и съвети от великите спортисти на SN PRO в Москва!

28.11.2016 / Автор: Master Admin    Оцени
00000
Гласували:
Емоции, нови постижения и съвети от великите спортисти на SN PRO в Москва!

Tазгодишното фитнес експо SN PRO - EXPO 2016 беше с наситена и разнообразна програма! Организаторите бяха поместили голяма част от семинарите още в първия ден, та да се чуди човек на коя лекция да отиде по-напред и от коя да си тръгне, за да успее за следващата. Накъдето и да погледнеш все интересни водещи и събития!Първият семинар беше на екипа на Optimum Nutrition Russia с водещ Михаил Гаманюк, специалист в областта на спортното хранене, качественото възстановяване и пр. Той говореше за общоприетите митове и слухове, които се разпространяват по адрес на фитнеса, и както винаги успя да ги разбие с факти. Заедно с него беше и ослепителната Мария Кузмина, за която можем дълго да говорим, но титлите правят това вместо нас – двукратна абсолютна Мис Вселена NABBA (2011, 2012 г.), двукратен световен шампион NABBA (2008 г.,2010 г.), двукратна вице-Мис Вселена NABBA (2009 г., 2010 г.); бронзова финалистка в „Арнолд Класик“ в категория „Бикини 2016“, Абсолютен шампион за Русия 2016 и т.н.

 

 

Темата на дискусията бе „Как да построим идеалното тяло“. Разглеждаха се въпроси, касаещи холестерола и митовете покрай него, актуални анализи за даване на кръв и биохимия, автоимунните заболявания, които са доста разпространени в Русия, при това в неподозирани мащаби, като болестта на Хашимото.

 

Причините за появата на заболяването Хашимото са най-вече химични, токсични (случаят Чернобил) и затова изследването навреме би ни спестило доста грижи. Болестта всъщност не е нещо далечно и за България. Аз лично познавам няколко случая на пациенти с тази диагноза. За да го предотвратим, това, което можем да правим е периодична проверка на щитовидната жлеза. Все пак залогът е здравето ни.

 

Във връзка със заболяването, стана дума и за най-добрите имуностимулатори на пазара. Михаил Гаманюк определи като такъв Cat’s Clаw (билката котешки нокът).   

 

Всичко се разглеждаше с хирургическа точност и присъстващите си дадохме сметка, че зад тези атлети стои цял екип от специалисти, които не биха оставили нищо на произвола и случайността. Всеки един отбор има лекари, които са отлично запознати със състоянието на състезателите и следят техните показатели доста често.

 


Семинарите се изнизваха един след друг, някои дори се застъпваха, но черешката на тортата бе срещата с легендарният треньор на шампиони - Чарлз Глас. Срещата с него бе под формата на въпроси и отговори. Ако трябва да обобщя стила и подхода на Чарлз към тренировките, то той е интутитивен и експериментиращ. В голяма част от видеата, на които той тренира атлети, има нестандартни упражнения, които целят да натоварят конкретно място или ъгъл, което не би се случило, ако не се изпробват различни варианти на упражненията. Чарлз е привърженик по –скоро на сплит тренировката, която набляга на честотата, отколкото на цялостната, която според него е по-удачна за начинаещи.

 

„Ако се колебаете как да построите тренировките си, може да редувате три тренировъчни и един почивен ден или три тренировъчни и два почивни, в зависимост от целите и нивото на подготовка“, казва Глас. И не на последно място той добавя: „Зависи. Всичко е индивидуално” и споделя, че упражненията, които работят ефективно за един, на друг може да не му свършат никаква работа.

 Останах доволен също от семинара на Андрей Скоромни, т.нар. „Руският Хълк“. Както се казва, по-добре веднъж да видиш, отколкото сто пъти да чуеш! Размери и пропорции от най-висок калибър. Андрей избра да говори за „храната като недооценена част от успеха на спортиста“. Белтъци, въглехидрати и мазнини, само за толкова стигна времето, а темите едва се разгръщаха. Ключов момент по време на семинара с него бе акцентът върху мазнините като пренебрегвана част от хранителното меню. В днешното общество се е наложило мнението, че те са вредни, но всъщност малцина са наясно, че една от главните им функции е именно дихателната. Без адекватни порции кислород към органите и дума неможе да става за пълноценен живот, да не говорим за заниманията в залата. Една тежка тренировка би окислила иначе така бедната на кислород тъкан. Факт е, че мнозина, които все още работят по телата и си позволяват по-мазни пържоли, сланина и други, всъщност са много по-издръжливи от съвременния гражданин, който работи в офис и се чувства смазан“, твърди Андрей.

 

Понякога по-сочната вратна пържола или телешкият стек е това, от което се нуждаем, като не трябва да забравяме за мазнините от зехтина, лененото масло и рибните продукти. Руският Хълк също е привърженик на интуитивността и съветва да се вслушваме в сигналите на тялото без да усложняваме прекалено. Андрей определено използва науката и знанията за храната като ключов фактор по пътя към по-здравото тяло.
 

Вторият ден от експото също бе съпътстван от много интересни събития, шум и рекорди.Главното събитие на прицел бе семинарът на CT Fletcher и Денис Семинихин (известен видеоблогър и човекът довел CT в Москва). Залата бе пълна и всички се радваха от факта, че „железният наркоман“ гостува на руска територия. На живо CT Fletcher е спокоен и усмихнат мъж, който твърди, че времето му е под наем и затова всяка минута е длъжен да я изживява пълноценно, което си личеше.

 

Срещата с него бе силно емоционална, засягаща мотивацията като източник на живот най-вече. В залата имаше няколко примера за това докъде може да стигне желанието за промяна у самите нас - младеж на инвалидна количка и шампион по триатлон за Русия, участник от предаване, свалил 50 кг за 10 седмици (процесът е контролиран от специалисти), както и хора, решили просто да отслабнат или да подобрят себе си, но най-вече менталния си капацитет. Интересни са и фактите покрай живота на CT, които рядко могат да бъдат намерени в неговите видеа. Един от тях е, че той е бил пощальон за цели 30 г. и всяка сутрин в 04:15 ч. е трябвало да разтоварва камион с писма, напълно сам. Стартирал с пакетите най-отгоре, които тежали по 30 кг.

 

Главният мотиватор, който е подтикнал CT да изисква повече от себе си и да бъде по-силен е самият Василиий Алексеев – съветски тежкоатлет, двукратен олимпийски и осемкратен световен шампион. Денис също не остана на заден план. На първите по-сложни въпроси, за техниката в тренировките му Fletcher прехвърляше топката на Денис, за да отговори. Така и стана. Двамата чудесно се допълваха един друг, но си личеше донякъде и разликата в стила на тренировките  им. Стана ясно, че CT Fletcher ne обича сплитовете. Той изтъкна, че дори не знае за какво ще тренира утре, с което искаше да покаже, че не зачита правилата, а тренира интуитивно, без ясен план. Денис пък твърдеше, че единствено след като имаш добре изградена основа, можеш да си позволиш волни тренировки. Е няма как да кажем, че CT няма основа - все пак е бил световен рекордьор и пауърлифтър!

 

Този семинар определено излезна отвъд границите на традиционното и някак си успя да втълпи в атмосферата, че умът няма граници, а когато той е достатъчно силен, тялото ще го следва непременно! В това се крие и сладостта на железните тренировки, менталното изграждане е преди всичко.Бях се устремил към залата, където от обяд течеше Световното първенство по безекипировъчен трибой.

 

 

Разбрах, че има и българско участие. Стоян Андреев беше във второто си повторение на тяга и се справяше отлично. 

 

Освен него, участваха и други титани, като младият и перспективен, световен рекордьор по тяга Юрий Белкин (420 кг), чиято втора заявка бе за 435 кг, но така и не успя да я изпълни, оставайки с предишния си рекорд от 420 кг, завоювайки златото. 

 

Участие по-рано взеха световният шампион Дан Грийн, който беше център на внимание, но прекъсна участието си след контузия, а Кирил Саричев успя да постигне световен рекорд от сума 1082.5 кг по безекипировъчен трибой в супер тежка категория. Саричев клекна с 360 кг, вдигна от лег 320 кг и направи тяга с 402,5 кг. Предишното върхово постижение беше 1076,6 кг и беше поставено от Рей Уилямс.

 

Съдии бяха известният латвиец Константин Константинов и всепризнатият треньор Борис Шейко. Стоян Андреев успя да направи мъртва тяга с 402,5 кг от 4-и опит в категория до 125 кг в професионалната дивизия на WRPF и грабна златото! Това е страхотен успех за българина и гордост за страната ни! 

 

 

Преди година българинът покори една върховна тежест - 400кг в движението мъртва тяга отново на състезание без екипировка в Москва. Това го нареди на първо място пред големи имена в движението като Михаил Кокляев, Константин Костантиновс и други. Сега той отново завоюва победата!

 Състезанието по пауърлифтинг маркира края на вечерта с много овации и поздравления и закри SNPRO 2016 г. Това бяха два дни, изпълнени с емоции, световни рекорди и много състезания. 

 
 

Кореспондент: Кристиян Савчев


 


Master Admin

Тагове: силов трибой, постижения, рекорди, SN PRO, Москва, Русия, шампион, злато, състезание, събития, семинари, Мария Кузмина, Михаил Гаманюк, тяло, холестерол, митове, заболявания,
Добави в Svejo

Емоции, нови постижения и съвети от великите спортисти на SN PRO в Москва!
Прочети още ...

Завърши квалификацията за "Битката на Шампионите" в Русия!

Завърши квалификацията за "Битката на Шампионите" в Русия!

09.12.2012 г. / автор: Любомир Христов
В гр. Архангелск, Русия се проведе квалификация за турнира "Битката на Шампионите" (чийто финал ще се проведе през следващата година), в който различни именити Трибойци кривиха лостове и премериха сили ...
Varna Throwdown 2018 – най-добрите атлети ще се срещнат през юни!

Varna Throwdown 2018 – най-добрите атлети ще се срещнат през юни!

15.05.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  На 23 и 24 юни в Морската градина във Варна ще се проведат финалите на най-мащабното кросфит (фитнес) състезание у нас – Varna Throwdown 2018. Състезанието се провежда за трета ...

"Джони Спорт - Храм на Силата" за шеста поредна година събира всички любители на силовия трибой!

07.03.2015 г. / автор: Димо Бенев
Превърналият се в едно от най-очакваните събития в сферата на силовите спортове турнир - "Джони Спорт - Храм на Силата" и тази година ще събере голяма част от най-запалените фенове ...
Добри Делев пред BodyConstructor -

Добри Делев пред BodyConstructor - "Вярвайте в себе си, и си поставяйте реални цели"

07.02.2012 г.
        Интервю с Мр. Джей Кътлър Класик за 2010г. Добромир Делев, специално за BodyConstructor. Говорим си за неговата форма, най-интересните и трудни моменти в бодибилдинга, както и за основните стимули и ...