Начало Статии Хранене Захарта и подсладителите - отрова за нашето тяло

Захарта и подсладителите - отрова за нашето тяло

01.12.2016 / Автор: Лора Горовска    Оцени
00000
Гласували:
Захарта и подсладителите - отрова за нашето тяло

Захарта е нещо, което повечето хора обичат и с което злоупотребяват, тази сладка отрова се оказва изключителна заплаха за нашето тяло. 

 

Често хората са грешно информирани и мислят, че всичко, от което трябва да се притесняват, е бялата прах. Същевременно те редовно консумират сода и газирани напитки, които съдържат промишлени количества преработена захар. Някои от тях разбират за вредата им чак, когато преминат на диета и резултатите им куцат.

 

Захарта е навсякъде, така че е важно да се пазите на всички фронтове!

 

 

В тази статия ще ви обясня подробно защо захарта е заплаха и как се плъзга извън вашия радар, без да го разберете съзнателно. Тя буквално се промушва под кожата ви и остава там под формата на мазнини. Ето няколко имена, зад които се крие захарта:

 • Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза
 • Сукралоза, аспартам, захарин
 • Обогатено брашно
 • Обогатен ориз
 • Картофено пюре на прах

 

Както виждате, захарта е навсякъде. За нея е лесно да влезе във вашето тяло по един или друг начин, защото наистина е като фантом. По-скоро е като хитра груба грешка, която ако не отстраните от вашия супер чувствителен радар, няма дори да забележите как се просмуква в тялото ви. 

 • Ябълков пай от майка ви
 • „Здравословния“ студен чай от автомата
 • Геврекът или тестената закуска, която взимате от някоя пекарна
 • Пастата, която си поръчвате в ресторанта
 • Тортата за рождения ден на ваш приятел

Захарта се изпречва на пътя ни в голяма част от храните и напитките, които приемаме.

 

Признайте си честно, пристрастени ли сте към сладкото и захарта? Подвели сте се по пътя на сладките изкушения и сега вярвате в идеята, че всичко ще е наред докато:

 1. Използвате заместители на захарта
 2. Изгаряте калории с упражнения

 

Абсолютно объркване и неразбиране! Изкуствените подсладители са изключително вредни, предразполагат към затлъстяване, а и не само. Дори има теории, че могат да причинят рак. Един такъв пример е аспартамът - най-често използван в диетичните напитки. Изследванията доказват, че консумацията им повишава риска от развитието на диабет и метаболитен синдром. Сукралозата пък преминава през телата ни и накрая попада в заводите, пречистващи отходната вода, където не може да се разгради. Мога само да продължа да изброявам какви са вредите от останалите видове подсладители, но има опасност да ви призлее. Просто ги избягвайте, защото може да се каже, че те са дори по-вредни от захарта.

 

Един от най-големите минуси на захарта е, че води до пристрастяване. Никога не ви стига и искате още и още. Няма значение дали говорим за истинска захар или за нейните заместители, винаги ще изпитвате недостиг докато ги употребявате. Освен, ако нямате много силен самоконтрол, резултатът често е преяждане, а това определено вреди на вашето тяло.

 

 

Ами упражненията? Нали горят калории?

Ясно е, че тренировките са полезни за вашето тяло, но е грешка единственият ви стимул да бъде изгарянето на повече калории.

 

Проблемът е, че не е важно само какво е общото нетно количество калории, които губите или приемате на ден. Огромна пречка е захарта, с която се претоварвате, и лишаването, което изпитвате през деня. Въпреки, че вие искате още, тяолото ви е пренаситено и това състояние възниква, когато кръвната ви захар (глюкозата) надхвърли вашия капацитет. А той се определя от способността на тялото ви да произвежда инсулин. Всяка клетка във вашето тяло се нуждае от глюкоза. Тя е гориво. Една молекула глюкоза обаче има нужда да се свърже с инсулинова молекула, за да може да бъде абсорбирана от вашето тяло.

 

Липса на инсулин = бавен метаболизъм = прекомерно ниво на кръвната захар

 

Телесните мазнини представляват неметаболизирана захар

 

 

Излишъкът на захар в тялото се превръща в мазнини в тялото. Това е биологичният процес на затлъстяването. Майката природа е създала телата ни така, че да се запасяват с излишната глюкоза и да я превръщат в мазнини. Във времена на глад тялото ви отново преобразува мазнините в глюкоза.

В моментът, в който огладнеете, получавате гориво най-бързо от храната в стомаха ви и чак след това се преминава към изтегляне от телесните мазнини. 

Когато се лишавате, не ядете често и огладнеете много, сценарият след това е да преядете бързо или да компенсирате с изяждането на порция с двоен размер. Ето един фактор, който също е критичен за вас:

Скоростта, с която получавате храната си, се превръща в глюкоза

 

Нека да го илюстрирам с метафора – да речем, че глюкозната молекула е младоженецът, а инсулиновата молекула е булката. Да речем, че ядете поничка, в която има 100 младоженци (в преработената захар тези младоженци са луди и не могат да чакат), младоженците ще пристигнат със скорост 100 на минута. През това време булката има нужда от време (тя се подготвя в панкреаса) и може да излезе със скорост само 10 булки в минута. Това означава, че на всяка минута 10 булки се свързват с 10 младоженци, но остават още 90 младоженеца, които увисват и просто не могат да чакат. 

 

Познайте какво става тогава? Те просто ще напуснат и ще заживеят ергенски живот, окупирайки вашия стомах, ръце и задни части под формата на допълнителни килограми.

 

Това е причината, заради която просто броенето на калории е просто праисторически и неефективен метод за контрол на вашето тегло. Той не взема под внимание скоростта, с която глюкозата се освобождава в кръвта ви.

 

Ако булката и младоженецът не пристигнат по едно и също време, тогава брачният съюз се проваля, метафорично казано, и метаболизмът ви няма да преработи храната, която сте изяли.

 

Дали всички младоженци тихомълком се присъединяват към братството на мазнините? Някои от тях всъщност ще направят няколко луди неща, вместо това.

Ето още два проблема със захарта, за които може да не знаете.

 

 

Проблем номер 1

 

Захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания

 

Ако готвите, вероятно знаете какво е карамелизацията. Нагрявате захарта докато не стане кафява и се карамелизира. Това е основата за много храни. Изглежда лесно, но е лъжливо лесно. Химически процесът е толкова сложен, че учените все още не могат да разберат напълно как се случва тази трансформация.

Ето какво знаем: Температурата на тялото е достатъчно висока, за да позволи карамелизацията. Ако прекомерно количество захар влезе в нашия кръвен поток, този процес произвежда лигаво и лепкаво съединение. Карамелизираната захар е основният виновник за втвърдяването на артериите, което води до сърдечни заболявания.

 

Холестеролът сам по себе си не е лош, с изключение на т.нар. „лош холестерол“. Той се произвежда от вашия черен дроб, защото е задължен да възстановява тъканите в нашето тяло. Холестеролът става проблем, когато се свърже със захарта. Това е различен химичен процес, наречен гликиране. Тези модифицирани молекули се смятат за чужди нашественици, вашата имунна система им отговаря и резултатът е възпаление.

 

Проблем номер 2

 

Захарта храни раковите клетки и им помага да растат

 

Знаете ли как скенерите засичат рака? На пациентите се дава радиоактивна глюкоза. В техните тела, те се преобразуват в ракови клетки и това позволява на лекарите да определят локацията на проблема. С други думи, глюкозата се използва като стръв. Защо?

 

Проучване на Нобеловия лауреат Ото Варбург открива, че раковите клетки използват захарта като първична храна за растеж. Раковите клетки са ненаситни консуматори и поглъщат всичката захар, до която се доберат.

 

Следващия път, в който посетите медицински кабинет, попитайте някой от лекарите с какво биха ви нахранили, ако трябваше да преминете през скенер.

 

Вече знаете, че за вашето здраве е по-добре да спрете да тъпчете тялото си със захар.

 

Заключение

 

 1. Избягвайте обработената захар
 2. Бъдете наясно с всички заблуди
 3. Излишната захар се трансформира в лоши неща и може да доведе до сърдечни заболявания и определено ускорява растеж на рака
 4. Ключът е да храните тялото си със същата скорост, с която вашето тяло произвежда инсулин

 

Заместители:

 

Важно е да споменем, че все пак има и полезни заместители на захарта.

 

 

Стевията, която сме свикнали да виждаме на прах или в течно състояние, всъщност представлява преработена южноамериканска билка Stevia rebaudiana и е 30 пъти по-сладка от захарта. Тя нискокалорична

 

Медът също е в групата на добрите заместители на захарта. Въпреки, че наистина съдържа по-високи количества фруктоза, в него има изобилие от предпазващи от рак антиоксиданти, предпазва от алергии и има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да доведе до рязък спад на кръвната ни захар през деня, което пък предизвиква глад.

 

Тръстиковата меласа също спада към полезните за здравето заместители на захарта. Тя е богат на желязо, калий и калций подсладител. Проблемът при нея е, че е с високо съдържание на калории, което може да се окаже неблагоприятно за нашата диета. Важно е да се знае, че не е подходяща за диабетици.

 


Лора Горовска

Лора Горовска, Lora Gorovska, Автор, редактор, BodyConstructor

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение. 


 


Лора ГоровскаЛора Горовска

Лора Горовска

 

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

 

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение.

 


Тагове: захар, отрова, заплаха, тяло, сърдечни заболявания, рак, ракови клетки, подсладители, сорбитрол, сукралоза, захарин, аспартам, стевия, мед, тръстикова захар, вреди, ползи, мазнини, абсорбация, метаболизъм, глюкоза
Добави в Svejo

Захарта и подсладителите - отрова за нашето тяло


Новак
мнения - 1
Мария Бижева
2016-12-05 10:08:24
Хубава статия :) много полезна


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Диета на бавни въглехидрати - ефективно отслабване чрез прости методи

Диета на бавни въглехидрати - ефективно отслабване чрез прости методи

11.01.2017 г. / автор: Лора Горовска
Спортуващите често избират да спазват така нашумялата нисковъглехидратна диета. При нея приемът на въглехидрати е ограничен до не повече от 20% от дневния калориен прием (от 20 до 80 г ...
Еп11 на Super Live с Тони Шивачев - Kетонна диета и приложението й във фитнеса и културизма

Еп11 на Super Live с Тони Шивачев - Kетонна диета и приложението й във фитнеса и културизма

26.06.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
Очаквайте епизод 11 от новата поредица „Super Live” с BodyConstructor и треньорите на най-популярната онлайн фитнес платформа у нас. В нея ще можете да задавате всички ваши въпроси на живо и да дискутирате всичко, ...