Начало Статии Сила Как да комбинираме тренировките за сила с тренировките за маса
Напреднали

Как да комбинираме тренировките за сила с тренировките за маса

Как да комбинираме тренировките за сила с тренировките за маса
www.bodyconstructor.com

На много от вас най-вероятно им е обяснявано многократно колко са вредни и ненужни големите тежести при изграждането на солидна мускулна маса. В същото време, обаче се забелязват много фитнес маниаци, аматьори и елитни културисти, които тренират наистина тежко и поддържат високи нива на силова експлозивност. Къде обаче е истината? Трябва ли да се вдига тежко, когато целим изграждане на огромна маса? Точен отговор на този въпрос няма, макар че в тази статия ние ще разгледаме най-важните аспекти на силаческо-хипертрофичния модел на силовата тренировки. Другояче казано - има ли начин да правим маса и сила в едно?!

 

Използвайки стандартни серии – с 85% от максималната тежест за 8-12 повторения, вие стимулирате хипертрофията на мускулните клетки, или с други думи – уголемяване на клетките за да съхраняват повече гликоген (енергия), което е единственият начин за свръхвъзстановяване на гликогеновите нива (имайки предвид, че чернодробният гликоген участва много по-малко в силовите/анаеробни натоварвания). Това е най-основният и широко-разпространен метод за натрупване на мускулна маса.

 

Миофибрилната хипертрофия обаче, на която се базира силата, представлява увеличаване броя на мускулните клетки, директно ангажирани в движението, за което се грижи ЦНС (централната нервна система). Използвайки 90-100% от максималната тежест в тренировъчните серии (1-3 повторения) развивате най-вече сила, но от какво зависи силата? Тя зависи най-вече от изпращаните от мозъка нервни импулси и получаването им от мускулните клетки. Колкото повече мускулни клетки (моторни единици) има мускула, толковa повече нервни импулси могат да бъдат изпращани от мозъка до тях, за да ги активират, и оттам да се преодолява по-голяма тежест. Друг фактор е оптимизирането на нервните "пътеки" и честотата, с която достигат тези нервни импулси до моторните мускулни единици. При нормално физическо натоварване с цел хипертрофия - честотата е около 100-120 импулса в секунда, докато при силачески опити, тези импулси могат да достигнат и до 170-180 в секунда! Щангистите, стронгмените и силовите трибойци имат много добре изградена централна нервна система и мускулна нервна чувствителност, точно поради тази причина.

 

 

Тренирайки силачески, вие ще стимулирате деленето на клетките, което ще ви даде потенциална основа за нов растеж. Така че, дори и да тренирате целенасочено за сила, вие ще пак вероятно ще натрупате маса, макар и не толкова, колкото със стандартните силови тренировки, използвани от повечето билдъри. От друга страна, тренирайки със стандартни серии (8-12 повторения), вие ще развивате предимно силовата си издръжливост, а не максималната сила.

 

Как, обаче да съчетаем двата метода в тренировката?

 

Използвайте големи тежести с малък брой повторения (1-3) в първите 1-2 упражнения за дадения мускул. Тези упражнения трябва да са основни и за големи мускулни групи (гърди, рамене, гръб, бедра), т.е. движението е многоставно (например: лег, тилен лег, раменни преси, мъртва тяга, гребане с щанга, гребане с Т-лост, клекове с щанга, лег преса). Покачването на тежестта на тези упражнения да става по метода двойна пирамида. Например след хубава загрявка от 12-15 повторения, първата работна серия да бъде: 8 повт., втората с 4, трета с 1-3 (може да допълните още няколко серии с 1 до 3 повторения), четвъртата с 6 и петата с 10. По-този начин освен повишаване на силата, ще постигнете и напомпване в мускула, и оттам хипертрофия. През останалите 2-4 упражнения за мускула правете страндартните 3-4 серии с по 8-12 повторения. Поради голямата работна тежест в тези тренировки, загрявката и пазенето от тренировъчен партньор са напълно задължителни. Желателно е да ползвате и тренировъчни аксесоари като колан, ластични бинтове и фитили, защото рискът от евентуална контузия винаги съществува.Дилян и Владимир БорисовиДилян и Владимир Борисови

В BodyConstructorАвтори

 

Професия: Треньори по Културизъм и Фитнес, спортни аниматори и мениджъри

Образование: Спортна анимация, "Национална Спортна Академия", София

 

Интереси: Състезателен Бодибилдинг, Фитнес Културизъм, Спорт

 

Владимир и Дилян са на 25 години, с над 10 години опит в сферата на състезателния културизъм и фитнес. Те са републикански медалисти по културизъм за младежи в тежка категория. Висшето си образование получават в "НСА Васил Левски" със специалност "Спортна Анимация". Също така имат и следдипломна квалификация по "Културизъм и Фитнес". Те завършват магистратура със специалност "Спортен мениджмънт". Автори са на много статии в областта на фитнеса и спорта.


 


Тагове: сила, маса, издръжливост, маса, мускулатура, изграждане, мускулна маса, тежести
Добави в Svejo

Как да комбинираме тренировките за сила с тренировките за маса


Новак
мнения - 1
Anton Kamenov
2017-09-04 21:43:54
Браво ! Много добра статия според мен !


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Моето първо състезание – как да подходим към него през последната седмица? (ЧАСТ 2)

Моето първо състезание – как да подходим към него през последната седмица? (ЧАСТ 2)

15.09.2015 г. / автор: Димо Бенев
Първото състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него? (ЧАСТ 2) В първата статия се запознахме в най-общи линии с особеностите, около взимането на решение за участие ...
Завърши третият кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой -

Завърши третият кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой - "Купа България" 2013 г.

25.09.2013 г. / автор: Любомир Христов
През миналия уикенд във Варна се проведе 3-ти кръг от ДЛОШ по Силов Трибой "Купа България". Както знаем по традиция надпреварата се провежда без специализираната трибойска екипировка (това е т.нар. ...